S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Povolit vše" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Nastavení cookies

Úvod » Magazín » Průvodce pánvemi

Magazín / Průvodce pánvemi

Pánev je jedním z nejdůležitějších nádobí v kuchyni. Provařují se na ní steaky, připravují se smažené brambory nebo se vaří palačinky. Neexistuje však jedna univerzální pánev, která by se hodila na všechna jídla. Existují různé typy pánví a různé povlaky, které přinášejí různé výhody. My Vám jednotlivé druhy pánví a rozdíly mezi nimi moc rádi v následujícím textu přiblížíme.

Různé druhy pánví

Ne všechny pánve jsou stejné. Na pánvi můžete snadno smažit maso, ryby nebo zeleninu, zabere to jen pár minut. Pánev je vhodná, když se maso připravuje pomalu a je potřeba omáčka. Zde jsou různé typy pánví:

Pánev na smažení

Pánev, jak název napovídá, je vhodná na smažení jídel, ale také velmi dobrá na udržování tepla. Má plochý až středně vysoký okraj, obvykle má rukojeť, která je buď kulatá nebo hranatá. Díky rukojeti můžete pokrmy v pánvi snadno točit nebo otáčet.

Dusící pánev

Pánev na dušení má obvykle vysoký okraj. To má tu výhodu, že se v něm dají dobře rozmíchat omáčky a stejně nic nepřeteče. Pánev na dušení má často dvě krátká držadla, takže ji lze postavit i na stůl pro podávání jídla. Jeho tepelně odolný materiál umožňuje použití pánve i v troubě.

Smažená pánev

K rychlému a horkému opékání jídla se hodí právě tato pánev. Vysoký lem zajišťuje zachycení oleje/šťávy a vy se při smažení neušpiníte.

Grilovací/steaková pánev

Grilovací nebo steaková pánev má většinou drážkované dno. To znamená, že jídlo je na pánvi mírně vyvýšené a šťáva z masa nebo jiné tekutiny se shromažďují v drážkách a můžete je použít například k míchání omáčky.

Pánev na palačinky

Krepová pánev má velmi plochý okraj. To slouží k tomu, aby se tekuté krepové těsto snáze rozlilo po povrchu. Krepová pánev má často velmi tenké dno, kde se teplo může šířit rovnoměrněji.

Pánev wok

Pánev Wok je vysoká, plynule zakřivená pánev. Má různé teplotní rozsahy, a proto je vhodná pro různé druhy vaření. Na pánvi Wok můžete smažit, dusit, vařit nebo dokonce smažit.

Pánev na ryby

Pánev na ryby má většinou oválný tvar. Ve srovnání s jinými pánvemi je k dispozici také ve větších velikostech. Díky tomu je ideální pro smažení ryb vcelku. Kromě smažení se hodí i na udržování tepla.

Pánev na paellu

Pánev na Paellu zaujme především svým velkým průměrem. Díky tomu je ideální pro rovnoměrné smažení mnoha ingrediencí Paelly a zeleniny.

Tvar Lyonnaiser

Tento typ pánve má poměrně vysoký a baňatý okraj. Díky tomu může kuchař snadno vylít nebo nechat jídlo vyklouznout z pánve.


Existuje tedy mnoho druhů pánví, které lze použít pro různé účely. Záleží ale nejen na typu, ale také na potahu nebo materiálu. Existují následující typy:

Železné pánve

Železné pánve jsou ideální pro zvláště vysoké teploty. Díky zapečení s olejem při prvním použití má dobrou, přirozenou nepřilnavost a získá krásnou patinu. Železné pánve mají vynikající tepelnou vodivost a uvolňování a jsou ideální pro rychlé opékání. Vitamíny a živiny jsou uzavřeny v sobě. Železné pánve mají dlouhou životnost, jsou udržitelné a recyklovatelné.

Litinové pánve

Litinové pánve jsou ještě těžší než běžné železné pánve. Výborně udržují teplo a jsou extrémně žáruvzdorné. S každým použitím se vlastnosti pánví na smažení zlepšují. Litinové pánve mají navíc přírodní nepřilnavý povlak. Jsou pevné, odolné a všestranné, například pro dušené pokrmy.

Teflonové pánve

Tyto pánve mají povlak PFTE (teflon je jen obchodní název). Jsou velmi snadno použitelné a ideální pro lepkavé potraviny. Nepřilnavý efekt se však časem zhoršuje. Pánve umožňují smažení se sníženým obsahem tuku, ale nesnesou vysoké teploty a nejsou vhodné do myčky nádobí.

Nerezové pánve

Nerezové pánve jsou velmi odolné a extrémně robustní. Jejich jádro je často vyrobeno z hliníku a mědi. Mohou odolávat vysokým teplotám, ale mohou je špatně vést. Nerezové pánve navíc nemají nepřilnavé vlastnosti. Se správnou rukojetí však lze pánve vložit do trouby.

Měděné pánve

Ve srovnání s ostatními pánvemi mají pánve měděné nejlepší rozvod tepla a vodivost (5x lepší než železo, 20x lepší než nerez). Pánve jsou robustní a rychle reagují na změnu teploty. Pro indukční sporáky se však hodí jen málo modelů.

Keramické pánve

Keramické pánve jsou robustní a odolné proti poškrábání. Mají velmi dobrý nepřilnavý povlak, který se však může rychle ztratit, například nesprávným nebo připáleným olejem na smažení. To může také způsobit, že zbytky zůstanou v pánvi. Keramické pánve mají dobrou vodivost a rozvod tepla a nejlepší využití je při nízkých nebo středních teplotách. Keramický povlak může změnit barvu a tepelný šok nebo náraz může způsobit prasknutí nebo odštípnutí povlaku.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

NDA5MjF