S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Povolit vše" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Nastavení cookies

Úvod » Magazín » Porcelánový průvodce

Magazín / Porcelánový průvodce

Porcelán se stal nepostradatelným – ať už v gastronomii nebo v domácnosti. Jak se ale vlastně porcelán vyrábí a na co je potřeba při jeho čištění myslet? Těmito a dalšími otázkami se zabývá tento časopisecký článek.

Historie porcelánu

V Asii se porcelán vyrábí asi 3000 let, v Evropě 300 let. Přesto bylo porcelánové nádobí v Evropě od 13. století velmi oblíbené a dlouho bylo považováno za něco výjimečného.

Jak se vyrábí porcelán?

Porcelán se skládá převážně z kaolinu, živce a křemene . Pro tvarování porcelánu existují různé procesy : Mokrá porcelánová hmota se může formovat, tekutá hmota se nalévá, prášková porcelánová hmota se lisuje. Poté musí být tvarovaný porcelán vysušen a vypálen. Poté lze nanést glazuru a porcelán znovu vypálit - tento proces činí porcelán stabilní, odolný a nepropustný pro vodu.

Porcelán lze poté zdobit. Zde se osvědčila glazura: Dekorace se aplikuje na již vypálený a glazovaný korpus . Porcelán je poté opět vypálen při teplotě cca. 1300 °C. Tímto procesem se glazura roztaví a dekorace se do ní ponoří. Nanesené barvy a dekorace jsou tak trvale chráněny a nevyblednou – ani při mytí porcelánu v myčce.

Jaké materiály používáme pro naši sérii nádobí?

Porcelán

Porcelán se vyrábí především z kaolinu, křemene a živce. Díky částečně zesíleným okrajům je náš porcelán obzvláště odolný vůči známkám používání.

Prémiový porcelán

Prémiový porcelán má ještě vyšší odolnost proti nárazu a možnému uštípnutí hran než klasický porcelán. Také se obzvláště dobře stohuje a je velmi odolný proti povrchovým škrábancům a otěru.

Kostní porcelán (Fine Bone)

Porcelán z kostního porcelánu je mírně průsvitný. Zvláště charakteristická je jeho krémová barva. Ve složitém výrobním procesu se přidává zvířecí kostní popel, který mu dodává jeho speciální vlastnosti.

Kamenina

Kromě porcelánové řady nádobí nabízí LUSINI také kameninové nádobí. Kamenina je tvrdá, kompaktní, jednobarevná, která nemá žádné póry. Kamenina je křehčí než porcelán, glazovaná, ale přesto odolná proti rozbití.


Vlastnosti a péče

Naše řada nádobí se vyznačuje vynikajícími vlastnostmi při ošetřování:

  • Vhodné do myčky: Nádobí řady VEGA lze mýt v myčce. To znamená, že tvar a barva zůstávají trvale nezměněny - i u dekorovaných a barevných předmětů.
  • Vhodné do mikrovlnné trouby: V mikrovlnné troubě lze používat veškeré nádobí, které není ošetřeno speciálním procesem crack-glaze.
  • Vhodné do trouby: Použití v troubě je možné. Maximální teplota pro porcelán je 300°C, pro kameninu je maximální teplota 280°C.

Jak čistíte porcelán?

Díky svému hustému povrchu se porcelán velmi snadno čistí. I odolné nečistoty lze proto snadno odstranit. Dodržováním několika tipů péče zůstane váš porcelán krásný po obzvláště dlouhou dobu:

  • Dbejte na správné dávkování čistícího prostředku. Zachováte tak lesk porcelánu a zabráníte vápenným skvrnám. K odstranění vodního kamene můžete použít i octovou vodu nebo citronovou šťávu.
  • Čaj a káva mohou z dlouhodobého hlediska způsobit nevzhledné okraje na porcelánu. K odstranění těchto zabarvení můžete použít jedlou sodu nebo tablety na čištění zubů: Jednoduše je rozpusťte v horké vodě a porcelán nechte přes noc máčet.
  • Vzhledem k tomu, že povrch porcelánu je tvrdší než kov příboru, může dojít k otěru od příboru. Toto jsou šedé pruhy na glazuře. Tyto stopy však lze snadno odstranit speciálním čisticím prostředkem na porcelán.

Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ODZkNmUx